četvrtak, 17. listopada 2019.

Job shadowing - nastavak

                                                          4. dan - Zorica 

Danas sam provela dan sa Andreom iz projektnog centra u Skovde i Erikom iz centra za razvoj u školi u Skara. Najprije su sklopili specijalni dron, za kojeg su program napravili ICT stručnjaci, te su ga isprobali na polju sa usjevima. 
Cilj suradnje je priprema Otvorenih vrata škole, koja će biti u subotu. Pozvani su roditelji i učenici koji će se imati priliku uvjeriti što se radi u školi.Iako nemaju problema sa upisom novih učenika, cilj im je da privuku što je moguće više učenika, kako bi odabrali najbolje.





Unutar srednje strukovne škole u gradu Skara postoji Centar izvrsnosti za razvoj i inovacije, koji usko surađuje sa najuglednijim istraživačkim i obrazovnim institutima u Švedskoj, kao i raznim granama trgovine. 

To je škola koja omogućuje svojim učenicima da nauče više o životinjama, prirodnim staništima. Obrazovanje se temelji na naprednim metodama simulacije kako bi učenici naučili upravljati strojem, vozilom ili jahati. 
Više na linku: https://www.vgregion.se/f/naturbruk/kompetenscentrum/development/

Sutra idem u školi u mjestu Aksevalla, gdje postoji i ergela konja. I oni sudjeluju u EU projektima, a o tome ću razgovarati sa Frederikom, projektnom koordinatoricom škole.


Kroz EU projekte obadvije škole i njihovi istraživački centri surađuju sa školama i institutima drugih država, te međusobno nastoje poboljšati metode podučavanja.


Školska zbornica...








4. dan - Jakov


            Poslije dolaska s Johanom i redovne jutarnje kave krećemo na predavanja ovaj put s drugim razredom koji je najbrojniji sa 16 učenika, mnogo je sportaša u različitim sportovima u razredu, od kojih je Marcus vrlo perspektivan u rukometu. Nakon kratkog uvoda učenici odmah kreću na spajanje vježbi te je vrlo napučena prostorija, ali ipak nitko ne smeta nikome i vrlo je radno i interesantno vidjeti i obilaziti radna mjesta. Ručak nam je danas organiziran u školskom restoranu zajedno sa učenicima gdje učenici svaki dan imaju besplatan ručak i dva različita jela, ipak nekima se i ne svidi te kad vide jelovnik okrenu se i odu u McDonalds i slična mjesta. Nakon ručka nastavljamo sa vježbama drugog razreda gdje Thomas i Johan nadgledaju rad i ispitivaju ispravnost vježbi. To nam je zadnji dan s Johanom u školi budući da jedan dan u tjednu radi privatno elektroinstalaterski posao i jako se veseli tom danu kad od klijenta dobije listu poslova za taj dan. Na taj način je u privatnom odnosno realnom sektoru dok većinu vremena je u javnom sektoru u kojem priprema učenike za realni sektor. Nakon uspješnog dana slijedio je posjet gradu, gdje smo vidjeli znamenita mjesta, trgove, muzej, glavnu stanicu, sveučilište, stadion, veliki most i čitav centar grada. Sve u svemu jako zanimljiv i sadržajan dan. Javni prijevoz je dobro organiziran te se brzo prebacuje na sva posjećena mjesta tramvajem, dok za predgrađa voze autobusi, također jako često, nema puno čekanja.


3 komentara:

  1. Predivno iskustvo za Vas i učenike... Ja cu sve vezano uz svoju prvu mobilnost (koja pocinje u nedjelju)također podijeliti putem ovog alata. Nadahnuli ste me po tko zna koji put. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je to čuti.
    Sretan i uspješan biravak želim!
    Baš sam razgovarala sa kolegama u školi i spomenula kako nisu svi provideri pouzdani i da mi imamo ovu grupu koja je jako korisna za razmjenu informacija. Nešto i oni nauče od nas.

    OdgovoriIzbriši