utorak, 15. listopada 2019.

2.dan: Gothenburg, Skövde

2. dan u  gradu Skövde - Zorica 

Nova , moderno opremljena zgrada u gradu Skövde u kojoj rade moji domaćini. Grad se nalazi u regiji Västra Götaland. To je ustanova za izradu raznih projekata, a između njih i Erasmus+ projekata. Više na linku: https://www.vgregion.se/f/naturbruk/omnbf/




Na samom ulazu se treba prijaviti,unijeti svoje podatke i osobe sa kojom surađuješ.




Unutrašnjost zgrade.


Soba za odmor, a do nje je soba za tišinu. Tamo se odmaraju i opuštaju zaposlenici.

Soba za sastanke, gdje smo ja i Andrea danas radile. Razmijenile smo ideje i tehnikalije oko provedbe Erasmus+ projekata.





 Prisustvovala sam njihovom skype meeting-u, kojem je prisustvovalo 6 osoba-glavna osoba za komunikaciju sa medijima, nekoliko koordinatora, te dvije zaposlenice iz centrale tvrtke.







Ručala sam sa mojim domaćinima u restoranu, koji je u prizemlju. Hrana je jako ukusna i svježe pripremljena. U ovoj regiji se posebno vodi računa o održivoj poljoprivredi. Hrana mora biti na najbrži način dostavljena potrošaču. 

Zanimljivo mi je bilo to što se hrana stavi na vagu i plaća prema težini obroka. Inače skoro sva plaćanja u Švedskoj se obavljaju karticama.




Gradski prijevoz u Gothenburgu je odlično organiziran. Ka

njenja nema i na monitoru, na stanici se može pratiti kada dolazi tramvaj.


Osvrt na radni posjet  - Jakov Petrović



Moj posjet Švedskoj u sklopu programa Erasmus opisat ću u ovom izvještaju na način da ću navesti dnevne izvještaje za svaki od 7 dana te na kraju općenito zapažanje o svemu viđenom i doživljenom.
            Škola koju smo posjetili se nalazi u mjestu Partille koje je neformalno predgrađe Goteborga grada koji se jako brzo razvija i izgrađuje odnosno proširuje. Partille je zasebna općina tzv. Komun u jednoj od 21 Švedske regije naziva Vastra Gotaland. Škola koja se zove Partille gymnasium sastoji se od dvije zgrade i to novoizgrađene gimnazijske Gamla Kronvägen 56, 433 33 Partille za opće predmete te druge Partille Gymnasium teknikcentrum adrese Laxfiskevägen 2, 433 38 Partille koja je predviđena za praktičnu nastavu gdje sam i pohađao predavanja za elektroinstalatere. Zgrade su udaljene stotinjak metara, a između njih je rijeka gdje ljeti imaju natjecanja u veslanju i slično. Osim toga imaju i sportsku arenu 300 metara udaljenu gdje učenici treniraju rukomet, hokej i ostale sportove zanimljivo od 8 ujutro do 9:30, a tek nakon toga počinju s nastavom pri čemu sa sportskim sadržajima nastoje upisati što više učenika u obrtnička zanimanja.



          
Dan 1
            Nakon dolaska u školu oko 9:15 prvo smo bili u teknikcentru i to u mjestu gdje se učenici i nastavnici okupljaju nalik na kantinu. Kako su Šveđani poznati po ispijanju kave tzv. Fika prihvatli smo njihov običaj te smo imali ugodno druženje. Prostor je zanimljiv jer osim stolica ima i stol za bilijar za koji su uskoro došli učenici. Odmah se uočava multikulturalnost jer su učenici iz raznih krajeva svijeta od Šri Lanke, Afganistana , Sirije do afričkih zemalja jer je Švedska otvorila granice te im je potrebna radna snaga. Zatim smo obilazili školu da vidimo sve prostore ove zgrade te u 10:15 krećemo na prvo predavanje.




            U razredu su učenici prvog razreda i odmah je uočljivo da ih je malo (loš upis ove godine) kao i da imaju učenicu elektroinstalatera što je i njima kao i kod nas rijetkost. Johan počinje s predavanjem te iako je na švedskom koji ne razumijemo uočava se da je jako dobar predavač te da jako dobro komunicira s učenicima te traži povratnu informaciju. Ploča je malo drugačija te se ne koristi kreda već flomasteri u bojama. Lena je bila tu da nam prevodi, ali dobar dio vježbe smo razumjeli i nismo htjeli poremetiti pitanjima nastavu. Nakon predavanja učenici imaju pauzu te imaju ručak u zgradi udaljenoj stotinjak metara na pola puta od Partille Arene gdje su treninzi, a mi smo imali ručak u sklopu Arene gdje je John Scotts restoran.






            Poslije pauze pristupa se praktičnom dijelu spajanja vježbe koju su teoretski obradili ujutro u specijaliziranoj učionici gdje se odmah uočava visok stupanj opremljenosti  i uređenosti. Budući je specijalnost Švedske rad s drvom – drvene kuće, kolibe i slično u učionici postoji 16 kabina, za svakog učenika zasebno, koje su obložene, drvom, ivericom unutar kojih se spajaju vježbe. Nakon spajanja učenici donose svoj rad profesoru i ukoliko ispravno funkcionira završen je njihov radni dan, a nekoliko neispravnih moraju uz napomenu profesora otkloniti kvar te ponovno donijeti na ispitivanje.



Jedna od radionica u Partille Gymnasium, gdje je sa svojim domaćinom bio danas prof. Petrović, sa svojim domaćinom Johanom.Kolege su provele pratili nastavu koju je on danas imao sa učenicima zanimanja elektro struke.



       Dan 2 - Jakov
            Od 9 sati počinje novi dan opet u teknikcentru gdje nakon kave obilazimo i drugu noviju zgradu 100 metara udaljenu gdje Lena ima ured i koja je predviđena za teoretsku nastavu. Tri stvari odmah upadaju u oko ogromna knjižnica, vrhunski uređena s mnoštvom knjiga, zatim učionica glazbenog koja ima prozor prema hodniku, unutar koje je klavir, bubnjevi, različite gitare kao i ostali instrumenti te na kraju moderna kino dvorana za projekciju filmova gdje se održavaju i školske predstave.
            Nakon povratka u 10:20 počinju predavanja s učenicima trećeg razreda koji rade zadatak obavezan za završetak školovanja. Zadatak rade na kompjuterima pomoću specijaliziranog programa. Mi smo također instalirali program na naš laptop te smo pokušali samostalno izvršiti vježbu, ali nam je puno vremena trebalo pa nam je asistirao jedan učenik. Jako zanimljivo iskustvo. Pauza za ručak je bila ponovno u zgradi gimnazije gdje smo upoznali još kolega te održali sastanak s ravnateljicom gimnazije budući da škola ima dvije ravnateljice.
            Uslijedilo je novo predavanje gdje su učenici trećih razreda kojih je 11 spajali vježbu, ali ovaj put ne od jutros već nastavljaju vježbu od prethodnog tjedna ili započinju novu kako koji učenik, te svatko ima svoju kabinu, a i vježbe su kompleksnije budući su maturanti u odnosu na prvi razred jučer.
            Večernji dio smo iskoristili za obilazak grada gdje smo u John Scotts Avenyn baru zajedno sa Šveđanima pogledali utakmicu kvalifikacija za europsko prvenstvo Švedska – Španjolska  što je također zanimljivo iskustvo jer je živahna atmosfera čitavo vrijeme utakmice.









Nema komentara:

Objavi komentar